هفته دوازدهم بارداری

به شما تبریک می‌گوییم! ورود به هفته دوازدهم بارداری به معنای گذراندن آخرین هفته از سه ماهه‌ی اول بارداری است. شما به خوبی این سه ماه را پشت سر گذاشته‌اید و اکنون خطر سقط جنین به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.

تک‌تک اتفاقاتی که در هر روز از دوران بارداریتان تجربه می‌کنید، شیرینی خاص خودش را دارد. علائم جدید، مراقبت‌های بیشتر و لحظات ناب تکرار نشدنی، همه و همه باعث خاطره‌انگیز شدن این دوران می‌شوند.

در این مقاله از روند رشد جنین و همچنین اتفاقاتی که احتمالا برای شما رخ می‌دهد. صحبت می‌کنیم. تلاشمان بر این است تا با ارائه‌ی راه‌کارهای اصولی، قدمی در جهت آرامش و آگاهی شما برداریم.

با موشیما همراه باشید.

علائم بارداری در این هفته

در این هفته رحم از لگن بیرون می‌آید؛ ولی هنوز سبک است. بنابراین فشار از روی مثانه‌تان برداشته شده و تا سه ماهه‌ی سوم بارداری که رحمتان سنگین شود، احتمالا تکرر ادرار نخواهید داشت. برخی از علائم بارداری که همچنان ادامه دارد را در لیست زیر برایتان آورده‌ایم:

  • افزایش وزن
  • خستگی
  • هاله تیره اطراف نوک پستان‌ها
  • ماسک باداری یا ملاسما
  • پستان‌های حساس و دردناک
  • سردرد
  • یبوست
  • لکه‌های قهوه‌ای روی بدن
  • معده درد

عامل ایجاد انواع علائم بارداری در بدنتان، تغییرات هورمونی است. اگر معده درد شدید یا همراه با خونریزی دارید، ممکن است دچار زخم معده شده باشید. بنابراین در صورت داشتن علائم مذکور حتما به پزشک مراجعه کنید.

درباره‌ی لکه‌های پوستی نگران نباشید. زیرا بعد از زایمان به میزان قابل توجهی کم رنگ شده و  کم کم از بین می‌روند.

ماسک بارداری چیست

بایدها و نبایدهای هفته دوازدهم بارداری

افزایش وزن در بارداری امری طبیعی است؛ اما بالا رفتن بی‌رویه‌ی آن، عوارضی به همراه دارد. دیابت بارداری، فشار خون بالا، کمردرد و پا درد از جمله‌ی این عوارض هستند. از سوی دیگر غذا نخوردن، چاره‌ی کار نیست. دریافت رژیم غذایی اصولی، از پزشک زنان و یا متخصص تغذیه بهترین راه کار است.

هفته دوازدهم بارداری زمان مناسبی برای شروع ورزش کِگِل است. این ورزش باعث تقویت عضلات واژن می‌شود. در نتیجه زایمان آسانتری خواهید داشت و سرعت بهبودی پس از زایمانتان بیشتر می‌شود. با ثبت نام در کلاس‌های ورزش بارداری و یا پرسیدن از پزشکتان، از چگونگی انجام ورزش کگل، مطلع شوید.

کلاس های بارداری

این کلاس‌ها معمولا در بیمارستان‌ها و مراکز خدماتی زنان و زایمان برگزار می‌شوند. با شرکت در کلاس‌ها علاوه بر نظارت پزشک بر ورزش و رژیم غذاییتان، دوستان خوبی نیز پیدا می‌کنید. در این جمع‌ها می‌توانید تجربیات و احساساتتان را با دوستانتان در میان بگذارید و از تجربیات آن‌ها استفاده کنید.

از آنجایی که در این هفته پوستتان حساس‌تر می‌شود، بهتر است زمان خروج از منزل و یا قرار گرفتن در معرض نور خورشید از ضد آفتاب‌هایی که SPF15 و یا بالاتر دارند، استفاده کنید. اگر مراقبت‌های لازم از پوستتان را انجام ندهید، ممکن است دچار ماسک بارداری شوید.

ماسک بارداری که با نام‌های ملاسما یا کلوآسما نیز شناخته می‌شود؛ به هاله‌های تیره رنگی که روی پیشانی، چانه یا گونه‌ها بوجود می‌آیند، گفته می‌شود. از این هفته به بعد احتمال بوجود آمدن ماسک بارداری به خصوص در افرادی با پوست سفید و موهای مشکی بیشتر است.

اگر تمایلی به استفاده از ضد آفتاب‌ها ندارید، از کلاه‌های نقابدار هم می‌توانید استفاده کنید. برای پوشاندن لکه‌های ایجاد شده روی پوستتان، می‌توانید از لوازم آرایشی مخصوص دوران بارداری که مورد تایید پزشکتان است، استفاده کنید.

ملاسما یا ماسک بارداری

همانطور که گفتیم از این هفته رحم بزرگتر شده و از لگن بیرون می‌آید و برجسته شدن شکمتان از این هفته آغاز می‌شود. بنابراین ممکن است پوستتان دچار کشیدگی، خارش و خشکی در ناحیه شکم و پهلوها شود. سعی کنید آن نواحی را چرب و مرطوب نگه دارید. این کار تسکین دهنده‌ی خارش و خشکی است و از ایجاد ترک‌های بعد زایمان نیز پیشگیری می‌کند.

ممکن است این کشیدگی، خشک ‌شدن و ترک خوردن‌ها در پوست پستان‌ها و باسنتان نیز دیده شوند. برای پیشگیری از آن‌ها می‌توانید از محصولات بهداشتی موجود در بازار که به همین منظور تولید شده‌اند، استفاده کنید. البته در قدیم از روغن‌هایی مانند روغن زیتون، نارگیل و یا کره کاکائو استفاده می‌کردند. درصورت تمایل، می‌توانید از این مواد که کاملا بی‌ضرر هستند، نیز استفاده کنید.

قبلا گفتیم که در پایان سه ماهه‌ی اول، ریسک سقط جنین به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد. با این وجود تا انتهای این هفته، اگرعلائم زیر را داشتید به پزشک مراجعه کنید:

  • خونریزی یا خروج بافت از واژن
  • انقباض و دردهای شدید لگنی یا شکمی

اگر نیاز به مراجعه به پزشک پیدا کردید، خونسردیتان را حفظ کنید. ممکن است علائم بالا با استراحت و مراقبت‌های پزشکی برطرف شود.

علائم کم خونی در بارداری

علائم کم‌خونی در بارداری

در این هفته ممکن است دچار کم خونی شوید. در لیست زیر به برخی نشانه‌های آن می‌پردازیم:

  • تنگی نفس
  • سردرد یا گیجی
  • احساس خستگی یا ضعف
  • تپش قلب
  • رنگ پریدگی یا زردی پوست نوک انگشتان، زیر پلک، لب‌ها و ناخن‌ها
  • عدم تمرکز

اگر هر یک از علائم بالا را داشتید، به پزشک مراجعه کنید. او با انجام آزمایشات مربوطه، علت را پیدا کرده و فورا درمانتان را شروع می‌کند.

کم خونی در بارداری سه نوع دارد:

  1. فقر آهن : در این نوع، بدن به دلیل کمبود آهن، قادر به ساخت هموگولوبین برای انتقال اکسیژن به بافت‌ها، نمی‌باشد.
  2. فقر فولات : فولات از طریق مصرف سبزیجات دارای برگ سبز به بدن مادر جذب می‌شود. زمانی که جذب صورت نگیرد، بدن توانایی ساخت گلبول قرمز کافی برای انتقال اکسیژن به بافت‌ها را نخواهد داشت. در این شرایط مادر دچار کم خونی از نوع فقر فولات می‌شود.
  3. کمبود ویتامین B12 : در نوع سوم، ویتامین ب 12 از طریق رژیم غذایی به بدن مادر جذب نشده است. به همین دلیل بدن او توانایی ساخت گلبول قرمز را نداشته و درنتیجه، کم خونی رخ داده است.

نوع دیگری از کم خونی نیز وجود دارد که در اثر از دست دادن خون هنگام زایمان و پس از زایمان رخ می‌دهد.

راه پیشگیری از کم خونی در بارداری، داشتن برنامه‌ی غذایی اصولی و مصرف دقیق مکمل‌های تجویز شده توسط پزشکتان است.

اندازه شکم در هفته 12 بارداری

وضعیت شما در هفته‌ دوازدهم بارداری

در این هفته رحم شما به اندازه یک گریپ فروت شده و از داخل لگن به سمت بالا و جلو شکمتان شروع به حرکت کرده است. در معاینه‌ی این هفته، پزشک می‌تواند قسمت بالایی رحمتان را بالاتر از استخوان عانه لمس کند.

گرچه ممکن است هنوز بتوانید لباس‌های قبل بارداریتان را بپوشید؛ اما با توجه به افزایش سایزتان، قطعا کمی برایتان تنگ شده‌اند. اکنون زمان آن رسیده تا تعدادی لباس مخصوص بارداری برای خودتان تهیه کنید.

در این هفته ممکن است روی پوستتان جوش و یا پوسته‌هایی مانند دوران نوجوانی مشاهده کنید. سطح بالای پروژسترون در بارداری باعث ایجاد آکنه می‌شود. نگران نباشید این عارضه‌ی پوستی موقت بوده و از بین خواهد رفت.

در هفته 12 بارداری برخی بانوان متوجه خط عمودی تیره رنگی که از ناف تا استخوان عانه ایجاد شده است، می‌شوند. این خط تیره که با بالا رفتن سن بارداری تیره‌تر هم می‌شود، ” لینه آ نیگرا ” نامیده می‌شود. این خط بر اثر تغییرات هورمونی و افزایش ملانین پوست ایجاد شده و پس از زایمان به مرور کمرنگ و محو می‌شود.

وضعیت جنین در هفته دوازدهم بارداری

وضعیت جنین در هفته دوازدهم بارداری

با پایان یافتن سه ماهه‌ی اول بارداری خطر نقص در رشد و سقط جنین، کاهش چشمگیری پیدا می‌کند. حالا بدن او به اندازه‌ی یک لیموترش شده است. قدش حدودا 6 سانتی متر و وزن او تقریبا به 15 گرم رسیده است.

تا الان سر جنین حدودا نصف اندازه‌ی طول بدنش را تشکیل می‎داد. اما در این هفته با گردتر شدن سر و رشد سایر اندام‌هایش، اندازه‌ی سر او به یک سوم طول بدنش کاهش می‌یابد. چشم‌ها و گوش‌های او تکمیل‌تر می‌شوند و تقریبا سر جای اصلی خود قرار می‌گیرند.

اکنون ناخن‌های ظریفش روی انگشتان او شروع به رشد می‌کنند. تارهای صوتی جنین تشکیل شده و بنابراین تارهای صوتی فرزندتان قادر یه تولید برخی صداها هستند.

در هفته‌ی دوازدهم، آن بخش از روده‌ی جنین که داخل بند ناف قرار دارد، در حفره‌ی شکمی قرار می‌گیرد و روده جنین را تشکیل می‌دهد.

برخی از استخوان‌های فرزندتان در این هفته کاملا فرم گرفته و تکمیل می‌شوند. در این هفته مغز استخوان جنین شروع یه تولید گلبول سفید می‌کند‌. این امر در پروسه رشد جنین بسیار حیاتی است.

در این هفته کلیه‌های فرزندتان قادر به تولید ادرار هستند. شاید برایتان جالب باشد که او داخل مایع آمنیوتیک ادرار می‌کند.

ادرار بخش اعظمی از مایع آمنیوتیک را تشکیل می‌دهد و این مایع تا پایان بارداریتان از جنین محافظت می‌کند.  پس روند بلع مایع آمنیوتیک و دفع ادرار توسط فرزندتان، چرخه‌ای حیاتی محسوب می‌شود.

از این هفته، فرزندتان می‌تواند پاسخ ضربات آرامی که به شکمتان وارد می‌شود را با حرکات غیرارادی، بدهد. تکان دادن انگشتان، مشت کردن دست‌ها و حتی تغییر حالات چهره‌ از جمله‌ی آ‌ن‌ها هستند. این پاسخ‌های غیرارداری فرزندتان در دوران جنینی با نام رفلاکس شناخته می‌شوند. رفلاکس نتیجه‌ی رشد و تکامل سیستم عصبی جنین است.

اگر سونوگرافی غربالگری اول را در این هفته انجام دهید، ممکن است بتوانید فرزندتان را با دهان باز یا درحال خمیازه کشیدن مشاهده کنید. در این هفته شما نمی‌توانید حرکات رفلاکسی او را احساس کنید. اما شاید در سونوگرافی، شیرین کاری‌های او دیده شود.

سرگیجه در بارداری

پیشنهاد موشیما برای هفته دوازدهم بارداری

بسیاری از مادران در این هفته سرگیجه شدیدتری نسبت به قبل پیدا می‌کنند. اگر دچار سرگیجه و یا ضعف شدید، به آرامی بنشینید و اگر لباسی که به تن دارید تنگ است، آن را تعویض کنید. به محض اینکه احساس بهتری داشتید، احتمالا با مصرف شیرینی‌جات، سرگیجه‌تان آرامتر خواهد شد.

ما در لیست زیر پیشنهاداتی را برای پیشگیری از بروز سرگیجه، برایتان آورده‌ایم:

  • نباید به مدت طولانی ثابت یکجا بایستید.
  • در سه ماهه‌ی دوم و سوم بارداری به پشت دراز نکشید.
  • مراقب کمبود آب بدنتان باشید و در روز حدودا 8 لیوان آب بنوشید.
  • مراقب قند خونتان باشید.
  • از لباس‌های خنک و گشاد استفاده کنید.

در صورتی که دچار سرگیجه شدید، می‌توانید با تجویز پزشک از داروهای ضد سرگیجه نیز استفاده کنید.

5 1 رای
1 ► امتیاز دهی ◄ 5

همین حالا نظر خود را با دیگران به اشتراک بذارید: کلیک کنید

دسته بندی‌های مقاله: ۳ ماهه اول بارداریبارداری
امتیاز 5 از 5 (1 نفر رای داده‌اند)
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

سبد خرید

0
image/svg+xml

No products in the cart.

بازگشت به صفحه محصولات