کولیک نوزاد

کودک زیبای شما چشم به جهان گشوده و خود را آماده‌ شروع دنیایی رنگی‌تر کنار او می‌کنید، که ناگهان با گریه‌های مداوم و بی دلیل او مواجه می‌شوید. کولیک نوزاد ! این مسئله‌ ای شایع بین نوزادان است که گاهی باعث استرس در پدر و مادر می‌شود.

کولیک نوزاد درد شدید شایعی بین کودکان است که به هیچ عنوان تقصیر پدر و مادر نیست. همچنین توجه داشته باشید شما تنها والدینی نیستید که با قولنج نوزادشان دست و پنجه نرم می‌کنند. این یک مشکل رایج است که باید به خودی خود بهبود یابد. شما صرفا با یادگیری یک سری مهارت می‌توانید به فرزندتان کمک کنید تا این دوران دردناک را راحت‌تر پشت سربگذارد.

در این مقاله سعی داریم تا به شما کمک کنیم علل و علائم کولیک نوزاد را بشناسید تا بتوانید فرزندتان را در پروسه‌ی بهبودی کمک کنید:

علائم و تشخیص کولیک نوزاد

یکی از علائم رایج کولیک نوزاد زمانی است که او زیاد گریه می‌کند؛ اما دلیل واضحی برای آن وجود ندارد. همه‌ی نوزادان گریه می‌کنند؛ ولی اگر کودک شما بیش از 3 ساعت در روز و 3 روز در هفته به مدت حداقل 1 هفته گریه کند، ممکن است کولیک داشته باشد.

در کنار مشخصات بالا، حالاتی هم وجود دارد که به تشخیص کولیک نوزاد کمک می‌کنند. در ادامه آن‌ها را با هم بررسی می‌کنیم:

  1. فرزندتان بعد از ظهر و عصر بیشتر گریه می‌کند
  2. شدت گریه او از مواقع گرسنگی، ترسیدن، خیس بودن پوشک و… بیشتر است
  3. مشت هایش را گره می‌کند
  4. صورتش قرمز می‌شود
  5. زانوهایش را به سمت شکم می‌آورد یا پشت خود را قوس می‌دهد
  6. در حین گریه از شکمش باد زیادی خارج می‌شود

برای اطمینان از اینکه دلیل گریه‌ی فرزندتان کولیک است، حتما به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید. در صورت نیاز، او برای رد سایر اختلالات آزمایشات و معایناتی را انجام خواهد داد.

قولنج کودک

درمان کولیک نوزاد

تا به حال پزشکان نتوانسته اند درمان قطعی کولیک نوزاد را پیدا کنند؛ اما راه‌ کارهایی پیشنهاد شده که می‌توانند در آرام کردن درد نوزاد موثر باشند. این موارد را در لیست زیر ملاحظه می‌کنید:

  1. نوزاد را در آغوش بگیرید، راه بروید و روی شانه‌تان تکان دهید
  2. هنگام شیر خوردن، نوزاد را به حالت عمودی نشانده یا نگه دارید تا از بلعیدن هوا جلوگیری شود.
  3. بعد از شیر دادن به نوزاد، باد گلوی او را بگیرید.
  4. از پستانک استفاده کنید.
  5. به آرامی نوزاد را در کریر، گهواره یا تاب بگذارید و تکان دهید.
  6. او را در کالسکه گذاشته و راه ببرید؛ یا سوار ماشین کرده و حرکت کنید.
  7. از حمام آب گرم کمک بگیرید.
  8. صدا یا نویز سفید ملایم مانند صدای سشوار، هود آشپزخانه، جارو برقی، ماشین لباسشویی و … را روشن کنید تا حواس نوزاد پرت شود. (از اپلیکیشن های نویز سفید هم می‌توانید کمک بگیرید)

همچنین ممکن است پزشک متخصص اطفال مواردی دیگر را نیز به شما پیشنهاد دهد:

  1. قطره های ضد قولنج، مکمل‌های گیاهی و پروبیوتیک
  2. در صورتی که نوزاد از شیر مادر تغذیه می‌کند، رژیم غذایی خود را تغییر دهید.
  3. ماساژهای شکمی که آموزش دقیق آن را پزشک کودک به شما می‌دهد.

در نهایت در نظر داشته باشید موارد ذکر شده به کاهش دل درد و گریه کودک کمک می‌کنند؛ ولی تنها درمان کولیک نوزاد گذر زمان تا 6 ماهگی او است.

درمان کولیک نوزاد

آیا کولیک یک بیماری است؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم: “خیر”.

از آنجایی که این مشکل مربوط به دوره زمانی خاص (بین 2-3 هفتگی نوزاد تا حداکثر 6 ماهگی) است و هیچگونه عارضه بلند مدتی در سنین بالاتر برای کودک ایجاد نمی‌کند، بیماری نامیده نمی‌شود.

دلایل ایجاد و مدت کولیک در نوزادان

تا کنون دلیل مشخص و قطعی برای کولیک نوزادان پیدا نشده است؛ ولی در ادامه چند مورد از علل احتمالی این مشکل را مرور می‌کنیم:

  • گازهای معده
  • تکامل سیستم عصبی
  • تکامل سیستم گوارشی که در آن عضلات اغلب دچار اسپاسم می‌شوند.
  • برخی هورمون‌ها که موجب درد و ضعف در ناحیه شکم می‌شوند.

همچنین ممکن است به دلیل وجود مشکلات آلرژی غذایی مانند حساسیت به شیر گاو، دل درد کولیکی ایجاد شود؛ ولی هیچ یک از این موارد به طور قطع عامل ایجاد کولیک نیستند.

عموما درد کولیک یا همان قولنج در نوزادان از 2 هفتگی شروع شده، در 6 – 8 هفتگی اوج گرفته و از 4 ماهگی رو به بهبود می‌رود؛ اما در برخی موارد مشاهده شده این مدت تا 6 ماهگی نیز ادامه می‌یابد.

چه زمان به پزشک مراجعه کنیم؟

علائمی وجود دارد که در صورت مشاهده آنها توصیه می‌شود به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید. در ادامه به این علائم اشاره می‌کنیم:

  1. کبود شدن صورت یا لب کودک هنگام گریه
  2. وجود خون یا رگه خونی در مدفوع نوزاد
  3. تب
  4. استفراغ

همچنین چون علائم کولیک شباهت هایی با بیماری های زیر دارد، اگر نگران هستید، بهتر است برای بررسی موارد زیر به پزشک مراجعه کنید.

  • وجود عفونت
  • رفلاکس اسید معده
  • حساسیت به پروتئین موجود در شیر مادر یا شیر خشک
  • التهاب یا فشار در سیستم عصبی یا مغز
  • و …

شما بهتر از هر کس دیگری می‌دانید که فرزندتان معمولا چگونه است. اگر فکر می‌کنید مشکلی جدی وجود دارد به غرایز خود اعتماد کنید. به خصوص اگر علائم نگران کننده‌ی دیگری مشاهده کردید. پزشک با بررسی دقیق به شما کمک خواهد کرد.

درمان کولیک چیست

اگر نوزاد کولیکی دارید چگونه با آن کنار بیایید؟

همانطور که در مطالب قبل گفته شد، شما مقصر ایجاد این مشکل نیستید. بهتر است دست از سرزنش خود برداشته و با آرامش بیشتری به فرزند عزیزتان کمک کنید تا این دوران را به پایان برساند.

کودک دقیقا متوجه استرس و تشویش شما خواهد شد و به تبع آن، نمی‌تواند آرامشی که نیاز دارد را از شما دریافت کند. بهتر است در این دوران از همسر، مادر، دوست قابل اعتماد یا پرستار بچه‌ای که به نگه داری از نوزاد وارد باشد، کمک بگیرید. شما نیاز به کمی استراحت دارید.

دوش گرفتن، ریلکسینگ، قدم زدن و یا حتی کمی خواب بدون استرس می‌تواند به تجدید قوای جسمانی و آرامش روحی شما کمک کند. گرچه شاید این حرف کمی کلیشه ای به نظر برسد، اما نگران نباشید، خواهی نخواهی این زمان باید طی شود. پس لطفا بخاطر روزهای خوش بعد از کولیک، به سلامت روح و جسمتان  اهمیت دهید.

به زودی صدای خنده‌های کودک جای درد و گریه را در فضای خانه‌ی پر مهرتان خواهد گرفت.

5 2 رای ها
1 ► امتیاز دهی ◄ 5

همین حالا نظر خود را با دیگران به اشتراک بذارید: کلیک کنید

دسته بندی‌های مقاله: سلامتی و تغذیهنگهداری نوزاد
امتیاز 5 از 5 (2 نفر رای داده‌اند)
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

سبد خرید

0
image/svg+xml

No products in the cart.

بازگشت به صفحه محصولات